Inspired by Scandinavian living | EdgeProp.my

Scandinavian design and living is rapidly gaining popularity, especially among millennials and young adults, for its concept of functionality, simplicity and connection to nature. Following the Covid-19 pandemic, more and more people are opting for practical, low-maintenance homes that exude simple elegance while offering all the comforts of a modern abode.

Recognizing this post-pandemic sentiment, ParkCity Group’s upcoming development in its award-winning Desa ParkCity township in Kuala Lumpur will embrace the values ​​of Scandinavian design and living.

Designed by Serie Architects (UK) in collaboration with Multiply Architects (Singapore), the integrated development named Noöra comprises high-rise residences with a commercial component.

Return of a familiar face

No stranger to Desa ParkCity, Serie + Multiply designed Park Regent, a 5.6-acre luxury condominium located near Township Lake and iconic Central Park. Jointly developed by ParkCity Group and Singapore’s CapitaLand, Park Regent was sold over 80% in just over a month after its launch in 2019. To date, sales have reached 97%.

According to Serie director Christopher Lee, Scandinavian design is closely tied to its climate, creating warmth in a space through simplicity and functionality. It draws inspiration from the surrounding nature to create durable and comfortable living spaces.

“Therefore, the design of this new project must also remain connected to its local environment. Materiality and styles are interpreted with sensitivity to the tropical climate and needs, he says, adding that a Scandinavian design could bring elegance quiet about this project. .

Lee, who is also co-founder of Serie, lists the following as key Scandinavian design elements of the project: integration with nature; accessibility and openness; simplicity of design; functionality and comfort; use of natural light and creative use of natural materials.

A bright environment with good ventilation is crucial for a healthy post-pandemic environment and living experience. True to its name, Noöra, which means that light, natural light and ventilation will be maximized in all common areas such as elevator lobbies, corridors and facilities. To reduce heat gain and promote natural ventilation, sunshades are placed over windows as well as pavilions with deep overhangs and an open design.

Multifunctional common areas

The new project will emphasize the functionality of living spaces with common areas and amenities designed for young owners and the new standards that have emerged with the pandemic. For example, to cater to working from home, there will be common areas that can be used for work, such as small study rooms and open nooks in landscaped surroundings.

Similar to shared amenities and common spaces in co-working and co-living spaces, which are growing in popularity among millennials and young adults, these common spaces will continue to thrive in all projects around the world after Covid-19. , says Lee, who is Arthur Rotch Design Critic in Architecture at Harvard University’s Graduate School of Design and Mayor of London Design Advocate since 2017.

“Even before the pandemic, we saw this change in lifestyle of the younger generation, which calls for an urban life that allows them to balance their work and their social life,” he adds.

“Furthermore, when shaped with strong design principles in the form of generous outdoor spaces with deep shades and lush landscaping, common areas and amenities, it can encourage social interaction and eventually a sense of of community – something that’s missing in pure work-from-home settings.

“Humans thrive when we have a sense of community, and the pandemic has made that more evident than ever after the negative impacts on people’s mental health following lockdowns and isolation. Multifunctional common spaces are great ways to instill a sense of community,” says Lee.

Meanwhile, the project’s retail level provides residents with convenient access to dining, groceries, and daily necessities, in addition to the township’s myriad amenities. The convenience of the doorstep helps promote economic and social interaction while reducing the movement of people and goods, Lee explains. It would also be particularly beneficial if the need to stay at home arose.

Living with ease

The project’s interior designer, Singapore-based UPSTRS_ Founder and Creative Director, Dennis Cheok, notes that the main driver of the project’s common spaces and amenities is the spatial concept of Fourth Place. Those who want a flexible and informal work environment, especially the younger generation, would appreciate these spaces as they serve as extensions of private residences while their functions overlap between work, play and rest.

“Each space is designed as bright, open and naturally ventilated, and often infused with natural landscapes and greenery. Our focus is rooted in the human experience; the flow and connections between programs, the quality of spaces and the connection with the natural environments and landscapes; and on a finer scale, the spaces and touchpoints to encourage and facilitate social gatherings and private moments,” says Cheok, whose firm has been named an interior design firm of the Year at the Singapore Interior Design Awards in 2020.

Inspired by northern landscapes as well as Desa ParkCity’s history as the site of a granite quarry, UPSTRS_ designed a palette of materials around the textures and tones of granite, anchored by the warmth of wood.

The new concept for Desa ParkCity’s new landmark is expected to attract a slew of potential owners when it is unveiled soon. Register your interest in Noöra now and watch for further previews of this unique development.

Register your interest here!

About Donald Martin

Check Also

Boiler supply delays set to continue into 2023

The CLC Task Force on Product Availability warns that the longer lead times the industry …