Residential building Sluishuis / BIG + Barcode Architects

Residential building Sluishuis / BIG + Barcode Architects

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Waterfront, Facade, WindowsSluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, FacadeResidential Building Sluishuis / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Windows, FacadeSluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Interior Photography, Windows+ 17

Sluishuis residential building / BIG + Barcode Architects - Exterior photography, waterfront, cityscape, coast
© Ossip van Duivenbode

Modern building blocks on the water. Sluishuis is a contemporary translation of Amsterdam’s building block typology that responds specifically to its particular location in the water. The volume is raised on one side to allow water to enter the courtyard and lowered on the other side to make an inviting gesture towards IJburg with friendly green terraces. From every angle you experience the Sluishuis volume differently. Whether you are standing on the dike, the highway or the bridge, crossing the piers or the public road over the roof, or even observing the building from the air: Sluishuis knows how to surprise you from all sides.

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Waterfront, Facade, Windows
© Ossip van Duivenbode

A rich diversity of houses. The residential program consists of 442 apartments. Rental accommodation and owner-occupied accommodation alternate throughout the building and provide space for different target groups, income levels and age categories. All apartments are accessible through the central courtyard. There, the cantilever and the water welcome you into the building. Each house benefits from optimal views and daylight thanks to the special shape of Sluishuis with its double-cut volume.

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Facade
© Ossip van Duivenbode

Sluishuis has a rich diversity of accommodation typologies, such as compact city studios and water sports apartments. On the top two floors are duplex penthouses with both a relationship to the courtyard and a view of the IJmeer. Premium apartments with luxurious and sunny wooden roof terraces with a view of IJburg are located on the stepped part. The apartments at the bottom of the cantilever are very special, with a breathtaking view of the IJ and directly on the water. What makes these apartments so unique is that they are suspended above the water and in the part of the floor that runs along the sloping facade there is a large window through which you can see the boats navigate just below you.

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Image 2 of 17
Ground floor plan

Public plinth and promenade of the pier. The base will host a varied program including a sailing school, a nautical center and a restaurant with a spacious sun terrace. Residents and visitors enter through the courtyard. The walkway leading to the roof of Sluishuis offers visitors and residents a spectacular view of the water and the neighborhood. There is also a promenade on the pier with 34 houseboats around the building. The pier landscape stimulates contact with the water with various mooring places, sitting bridges and floating gardens. The carefully designed landscape also stimulates flora and fauna with local plant species and a bird island. In this way, the plinth and the surrounding landscape form a high-quality complement to the environment.

Residential Building Sluishuis / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ossip van Duivenbode

Strengthening of social cohesion. Sluishuis aims to stimulate and strengthen the bond between residents and visitors. The staggered balconies create lines of sight and surprising exchanges. The public pathway through the roof, as well as the children’s playground in the courtyard, the promenade of the pier and the positioning of the wooden roof terraces stimulate spontaneous encounters.

Residential Building Sluishuis / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ossip van Duivenbode

Natural materials. In its materiality, the building seeks contrast but also the link with its environment. In the material palette, natural materials were chosen so that the building looks rich and natural over the years. The abstract, untreated aluminum of the facade reflects the water and gives the volume a different appearance at any time of the day. In contrast, the tiered rooftop terraces and pier boardwalk are wooden, giving a tactile look.

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Image 5 of 17
Section
Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Image 6 of 17
Section

Green and sustainable. Sluishuis is one of the most sustainable buildings recently completed. It has an Energy Performance Coefficient (EPC) of 0.00. The building’s heating needs have been minimized by combining excellent insulation techniques, triple glazing and heat recovery from ventilation systems and showers. The building is heated by a combination of energy-efficient district heating and heat pumps for hot water and cooling. The building’s energy consumption for heating, heat pumps, ventilation and LED lighting is entirely provided by approximately 2,200 m2 of solar panels. In addition to these technical aspects, great attention was paid to greenery and water harvesting in the development of Sluishuis. In front, on the sides and in the courtyard are gardens with local plant species. Greenery crosses the rooftop terraces upwards in built-in planters. On the roof, this creates a pleasant green atmosphere.

Sluishuis Residential Building / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Waterfront
© Ossip van Duivenbode
Residential Building Sluishuis / BIG + Barcode Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Ossip van Duivenbode

With strong architecture, new housing typologies, high-quality outdoor spaces and breathtaking views of the IJmeer, Sluishuis is a welcoming entrance to Amsterdam IJburg.

Sluishuis residential building / BIG + Barcode Architects - Exterior photography, waterfront, cityscape, coast
© Ossip van Duivenbode

About Donald Martin

Check Also

Private equity has been active in manufacturing for years | Local company

Private equity has been active in manufacturing for years, but has become more visible as …